Simona Mateska protiv Novare (©MN Press)
Simona Mateska protiv Novare (©MN Press)

Mateska sve sigurnija na velikoj pozornici: Trener mi je rekao da se opustim, nije strašno ako pogrešim

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.03.23. | 10:26

Igračica rođena 2005. godine u plej-ofu zauzela mesto u startnoj postavi Crvene zvezde protiv Spartaka, a dan ranije bila na treningu koji je vodio Đovani Gvideti

Čim je prošlog leta Crvena zvezda odlučila da je dovede, pred sezonu u kojoj je trebalo da brani duplu krunu i bori se za Ligu šampiona, znalo se da je veliki potencijal. Simona Mateska je rođena u novembru 2005. godine, još ima da se načeka do proslave punoletstva, ali je već odbojkašku javnost upoznala sa talentom koji poseduje.

Ne samo da je pridobila poverenje veoma zahtevnog trenera Ratka Pavličevića, nego je i dobila priliku čak i da se pokaže pred selektorom Srbije Đovanijem Gvidetijem. U prvom meču plej-ofa u utorak uveče zauzela je mesto u startnoj postavi Zvezde protiv Spartaka - umesto povređenog kapitena Ane Živojinović, a dan pre toga je bila na treningu zajedno sa još 27 kandidatkinja za nacionalni tim koje je Italijan izabrao.

Izabrane vesti

Simona je već u dresu Beograda osetila kako je to igrati Superligu sa 14 ili 15 godina, a sa Crvenom zvezdom je otišla korak dalje jer je upisala minute i u Ligi šampiona. Igra na poziciji primača servisa, visoka je 187 centimetara, ima dobre fizičke predispozicije i deluje da je čekaju velike stvari.

Ima neobično prezime, pa neće biti teško upamtiti ovog devojčurka... I ne samo zbog toga, već i zbog osmeha koji na terenu ne skida s lica, sem kad napravi nešto što ne treba.

Normalno je da se greške dešavaju i da je sa većom minutažom - nesigurnost sve manja.

"Bilo je malo treme, ali pošto sam igrala i u poslednjem kolu ligaškog dela protiv Asa iz Batajnice, onda mi je sad bilo malo lakše iako je kvalitetniji protivnik", rekla je Simona Mateska u razgovoru za Mozzart Sport. "Bila sam opuštenija nego na prethodnoj utakmici, tako da već na trećoj vezanoj trebalo bi da bude sve super. Naravno, ako dobijem ponovo priliku".

Odbojkašice Crvene zvezde (MN Press)Odbojkašice Crvene zvezde (MN Press)

Trener Pavličević je u nekoliko navrata izvlačio iz igre i davao savete, koji bi za ovako mladu igračicu trebalo da budu dragoceni.

"Govorio mi je da se opustim, da nije strašno ni ako pogrešim, jer sam najmlađa na terenu... Višnja i ja smo tu mlađe od svih ostalih. Rekao mi je da ne treba da razmišljam o greškama i da se opterećujem, da imam svu slobodu i u napadu i u odbrani i na servisu... Da treba da igram svoju igru, baš kao što to radim i na treningu".

Svi koji poznaju Pavličevića znaju da je strog trener, ali da će nagraditi svaki trud.

"Naravno da me često i grdi", uz glasan smeh konstatuje Simona. "Ali, to je sve pozitivno, za moje dobro, tako da prihvatam svaku kritiku".

Na početku sezone kada je tek stigla u tim koji brani duplu krunu, nije moglo previše da se očekuje od nje. Sada je već situacija potpuno drugačija.

"Vidim veliki napredak u odnosu na početak u Zvezdi. U svakom smislu - i igrački na terenu, a i fizčki - vidljivo je da sam ojačala".

Mateska i Čanak u bloku protiv Karakurt (MN Press)Mateska i Čanak u bloku protiv Karakurt (MN Press)

Veoma je srećna bila Mateska zbog trijumfa na otvaranju razigravanja...

"Čestitala bih svojoj ekipi na pobedi na startu plej-ofa. Spartak je takođe igrao dobro... Bilo nam je teže u prvom setu, ali kasnije smo se opustile i stigle do maksimalnog trijumfa. Možda malo komplikovanije bude u Subotici, jer protivnik bolje igra na domaćem terenu".

Pravo zagrevanje za plej-of napravila je Simona sa trenerom Vakifbanka Đovanijem Gvidetijem.

"Bilo je fantastično u Obrenovcu, stvarno je velika čast kad si na treningu koji vodi takav trener. Ja sam dala svoj maksimum, nadam se da je to bilo korektno... Nije bio strog, više je pratio šta i kako radimo, davao neke savete kako bismo se poboljšale i to je to", podvukla je Simona Mateska.

UČINAK OVE SEZONE

Ligaški deo

2. kolo: Crvena zvezda - Inđija 1 poen

14. kolo: Crvena zvezda - Omladinac 1 poen

17. kolo: Spartak - Crvena zvezda 4 poena

19. kolo: Crvena zvezda - Novi Sad 16 poena

22. kolo: As Batajnica - Crvena zvezda 11 poena

Plej-of

Četvrtfinale: Crvena zvezda - Spartak 6 poena

***Mateska je šesta u ligi kad je procenat realizacije napada u pitanju sa prolazom od 49 odsto (30-61)


tagovi

Đovani GvidetiSimona MateskaŽOK Crvena zvezdaRatko Pavličević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara